Flyball - AKC

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cursussen > Hondensport
FLYBALL 

 
Flyball is een echte hondensport. Het bestaat simpel gezegd uit 4 hekjes, een ballenapparaat, een bal-gekke hond en een enthousiaste baas. Het is de bedoeling dat de hond zo snel mogelijk via de 4 hekjes naar het ballenapparaat gaat, het apparaat bedient zodat de bal geworpen wordt, deze gevangen wordt door de hond om daarna weer vliegensvlug via de 4 hekjes naar de baas terug te racen. In wedstrijden strijden telkens teams van vier lopende honden tegen elkaar.


Flyball is een teamsport, maar iedere combinatie krijgt individueel les. Dat wil zeggen dat het best kan zijn dat je in de cursus niet altijd de oefening hetzelfde uitvoert als je medecursisten. De ene hond leert nou eenmaal sneller dan de andere. Flyball kost de baas veel geduld, maar het geeft veel plezier voor hond en baas. De mensen die denken: "Ja, dat is toch allemaal niet zo moeilijk?" krijgen bij deze gelijk een waarschuwing dat het trainen veel intensiever is dan het lijkt; het vergt vaak erg veel inzet en motivatie van zowel trainer als begeleider om de hond zo optimaal mogelijk over de baan te krijgen.


Voor Flyball is een aantal zaken belangrijk, zoals een bal-gekke hond, een (tennis)bal, een gewone halsband of een tuig, veel geduld en enthousiasme.

De leeftijd van de hond dient minimaal 12 maanden te zijn (voor grote rassen 18 maanden) en het gehoorzaamheid A-diploma moet behaald zijn. De hond moet los kunnen werken en goed bij de baas willen komen.

Flyball is geschikt voor honden van bijna alle rassen, als ze maar gek zijn op een bal. Wel is het prettig als de bouw van de hond geschikt is om te rennen en te springen. Sociaal gedrag van hond naar mens en hond naar hond is een pré.


Ook met Flyball kun je mee gaan doen aan wedstrijden. Dit doe je in een team dat bestaat uit maximaal 8 combinaties (hond + baas), 1 ballenlader en 1 trainer. Per wedstrijd gaan er 6 honden mee waarbij bovendien geldt dat van de 6 lopende honden er maximaal 2 van hetzelfde ras mogen zijn. Per team dat deelneemt aan het toernooi zijn niet meer dan twee honden van hetzelfde ras of variëteit, conform rasindeling FCI toegestaan. Het leuke is dus de grote diversiteit aan rassen die je tegenkomt binnen de flyball sport.

Elke race wordt gelopen door 4 honden, steeds een andere combinatie van de 6 aanwezige. De trainer bepaalt welke hond wanneer loopt en op welke plaats.

De taak van de ballenlader is om ervoor te zorgen dat elke hond de juiste bal krijgt op de juiste manier en tevens om de hond verbaal te ondersteunen, wat leidt tot de maximale prestatie. Een belangrijke taak en ook een moeilijke, omdat de ballenlader zich aan strikte regels moet houden.


Flyball werd in 1990 in Nederland geïntroduceerd en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Flyball is een leuke sport voor actieve honden en daarnaast een sociaal gebeuren voor de baasjes. Het is een spannende en spectaculaire sport, die ook nog eens heel leuk is om te zien.


Bij de AKC hebben we jaren wedstrijdteams gehad die veel wedstrijden liepen en dat zeker niet onverdienstelijk deden, kijk maar eens in de prijzenkast die in de kantine staat. De laatste tijd werd de flyball sport vooral recreatief beoefend. Als de hond de hele baan kan lopen, dan volgt aan het einde van iedere cursus een kwalificatie, waarbij het gemiddelde van een aantal pogingen wordt genomen om een hond in te delen in een bepaalde snelheidsklasse: de A-klasse voor honden sneller dan 6,5 seconden, de B-klasse voor honden sneller dan 7,5 seconden en de C-klasse voor honden sneller dan 10,5 seconden.


Heb jij thuis ook een ballengek, dan is de cursus Flyball zeker een hit!
 
Aan het einde van iedere cursus volgt een kwalificatie, waarbij het gemiddelde van een aantal pogingen wordt genomen om een hond in te delen in een bepaalde snelheidsklasse: de A-klasse voor honden sneller dan 6,5 seconden, de B-klasse voor honden sneller dan 7,5 seconden en de C-klasse voor honden sneller dan 10,5 seconden.
ONZE SPONSOREN 

 
 
 
Zoeken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu